Poradna - Nemoci trávicího ústrojí

Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Cukroví pro slinivkáře

Mám ukutní zanět slinivky. Nemá někdo dietní recepty na cukroví?

Odpovědi na otázku

Hledejte na netu.
Mít akutní zánět slinivky, nejím žádné sladkosti.
možná by bylo lepší si letos cukroví odpustit
dietne orechove tycinky, kokosky, ci piskotky ..
Ani dietní cukroví nedoporučuji, jedině tak suché piškoty.
Na slinivku je pouze dieta, pokud je to akutní zánět tak raději nic, dietní chyba nestojí za tu bolest
radši bych počkal.
A vlastně ještě něco - pokud máte zánět slinivky, tak bych si to cukroví asi radši nedala vůbec a počkala bych, až to odezní.. já bych se bála..
Dietní cukroví jsou tady všude na stránkách, ale taky bych se nejdřív poradila s lékařem, aby mi to ještě neuškodilo...jinak existuje sojový jogurt, mléko, majonéza - u nás to prodávají v zelenině...zrovna tak tofu, šmakoun - výborná věc
Cukroví z polohrubé mouky, ovesných vloček, tuku, slunečnicových a dýňových semen, kakaa a kardamonu, vhodné pro dietáře a všechny ty, co nesmí nic tučného ani sladkého. Jeden kousek má asi 480 kJ / 115 kcal. Rozpis na 30 kusů: 250 g polohrubé mouky 150 g ovesných vloček 150 g tuku 70 g slunečnicových semen 70 g dýňových semen 20 g kakaa 1/2 lžičky kardamonu 1. Ovesné vločky lehce opražíme a necháme vychladnout 2. Poté je v mixéru pomeleme spolu s dýňovými a slunečnicovými semeny 3. Vzniklou směs promícháme s moukou, cukrem, kakaem a mletým kardamonem 4. Nakonec do ní zapracujeme na kousky pokrájený rostlinný tuk 5. Přidáme trochu vody (pozor, aby těsto nebylo příliš řídké) a ještě jednou dobře prohněteme 6. Hotové těsto necháme asi 30 minut odpočinout v ledničce nebo na chladném místě 7. Pak těstem naplníme formičky na pracny a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 160 °C dozlatova 8. Upečené pracny ještě za tepla z formiček vyklepneme a necháme uležet.
Postup: Rozinky s ořechy rozmixujeme mixérem, k nim přidáme mouku, bílek a šťávu. Hněteme těsto do tédy, kdy se nebude lepit k míse. Těsto v míse přikryjeme fólií a dáme vychladit v chladničce do dalšího dne. Těsto vyválíme a vykrajujeme z něj formičkami srdíčka, hvězdy či jiné tvary. Vše potřeme rozšlehaným žloutkem nebo jen vodou. Pečeme při teplotě 180°C asi 10 minut. Hotové cukroví můžeme ozdobit polevou z hořké čokolády, lehce pocukrovat nebo ho nemusíme vůbec zdobit. Toto dietní cukroví je dietní hlavně kvůli malému množství, a proto že neobsahuje máslo. Ořechy jsou sice tučné, ale jedná se o velmi prospěšné tuky pro zdraví.
Tvarohové pečivo s marmeládou 250g hladké mouky, 250g měkkého tvarohu, 250g másla, sůl, 1 žloutek, mouka na vyválení, tuk na vymazání plechu, marmeláda na ozdobu Postup: Vše zpracujeme a vyválíme v hladké těsto, tvořítkem vykrajujeme tvary a klademe na tukem vymazaný plech. Pečeme zvolna ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Po vychladnutí potíráme marmeládou a slepujeme vždy dva díly k sobě.
Musli mufinky 20 ks: 100 g másla, 80 g medu, 2 vejce, 120 g hladké mouky, lžička prášku do pečiva 150 g musli bez cukru, 200 g jablek, 1 lžička citronové šťávy, 50 ml ovocného čaje 20 papírových formiček Postup: Vytvoříme krém z tuku a medu, přidáme ostatní popsané ingredience, čaj není třeba, pokud jsou jablka vodnatá, těsto nalijeme do formiček, pečeme na 180 st. 35 min.
Dobrý den, chtěla bych reagovat hlavně na odpovědi p.Blahove M. Tyto dva recepty (dia košíčky a ořechové tyčinky) jsou sice dietní, ale vhodné pro pacienty s diabetem(cukrovkou). Při zánětu slinivky břišní je dieta jiná, mnohem přísnější, kdy se vylučuje veškerý tuk právě v akutním stadiu. Ani ořechy, mandle, žloutek obsažené v receptech nejsou vhodné. Záleží, v jakém stadiu léčby se zánět nachází a podle toho se upravuje i dieta. Rozhodně bych spíše doporučila konzultaci s lékařem a v případě diety je možnost obrátit se na nutriční poradnu a poradit se přímo s nutričním terapeutem.
Dia košíčky: Těsto: | 300 g hladké mouky | 160 g rostlinného tuku | asi 70 g sorbitu | 1 žloutek | dle chuti: citrónová kůra i šťáva | 1 dia zavařenina | dle potřeby: mandlové lupínky na ozdobu | Krém: | 200 ml mléka | 20 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí | 80 g rostlinného tuku | 50 g mandlí | dle chuti: sladidlo Postup přípravy receptu Dia košíčky: Prosejeme mouku, přidáme změklý tuk, sorbit, žloutek, šťávu a kůru z dobře omytého citrónu. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme v chladu odpočinout asi půl hodiny. Kousky odpočinutého těsta vtlačíme do malých formiček na košíčky, rozložíme na plech a v předehřáté troubě zvolna upečeme. Vychladlé košíčky naplníme krémem, přelijeme polevou a ozdobíme nudličkami mandlí. Příprava krému: z mléka, pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, vychladíme jej a vyšleháme s tukem. Přidáme spařené, oloupané a umleté mandle a podle chuti osladíme.
Ořechové tyčinky: 150 g hladké mouky | 100 g tuku | 1 žloutek | 60 g mletých ořechů | 30 g sorbitu Postup přípravy receptu Ořechové tyčinky: Vše zpracujeme v těsto. Necháme vychladnout v lednici. Pak vytlačujeme přes tvořítko v mlýnku tyčinky nebo jiné tvary. Upečeme na plechu s pečícím papírem. Můžeme slepovat dia marmeládou a zdobit dia čokoládou
Zjistila jsem, že bramborový salát se sojovou majonezou, je k nerozeznání od klasického s majonezou, ale zdravější. Měla jsem dneska premiéru před vánocema. Já na slinivku majónézu nesmím!
Děkuji JoeHahn za kokosky